Za-Zen Meditatie

met Maurits Hogo Dienske

Za-zen betekent rustig op een kussentje (of een stoel) zitten. Wij zijn ons volledig van ons lichaam bewust, maar bewegen niet. We zijn ons volledig van onze ademhaling bewust, maar manipuleren die niet. We laten onze aandacht voor ons op de grond rusten, zonder die heen en weer te laten schieten. Za-zen is een weldaad in het jachtige stadsleven. Maar bovendien betekent za-zen dat we tijdelijk afstand nemen van alle reacties op herinneringen aan iets wat ons in het verleden overkomen is, en van alle reacties op verwachtingen die we over de toekomst hebben. Za-zen betekent rustig naar gevoelens kijken zonder ze te rechtvaardigen of te veroordelen. We laten ze toe als ze komen, en we laten ze los als ze gaan. Door niet verwikkeld te raken kunnen we in aanraking komen met begeerte of afkeer, met angst of verdriet die erachter schuilen. Wanneer we dergelijke gevoelens niet ontvluchten, verliezen ze de macht over ons. Dat is precies wat we nodig hebben om vrijer te leven, met meer vreugde en sympathie en gelijkmoedigheid. De bloemen hebben nog nooit zo rijk gebloeid. De vogels hebben nog nooit zo helder gezongen.

Zen Meditatie Introductiecursus

Voor mensen met weinig of geen ervaring met Zen meditatie is er twee maal per jaar een introductiecursus.

In deze cursus leer je de beginselen van de ZEN meditatie. De zithouding, KIN HIN loopmeditatie, Hartsutra. Er is ruimte voor het stellen van vragen en de mogelijkheid tot persoonlijke aandacht.

De cursusduur bestaat uit 8 donderdagavonden van 18.30 tot 20.00 uur en vind plaats in het voorjaar en najaar.

Start eerst volgende introductie cursus: nog niet bekend

De kosten bedragen € 75,-

Info: Phil van Velzen. 020-6934578. mail: deruimte@deruimteamsterdam.nl

www.zenmeditatieamsterdam.nl

Na deze introductiecursus kun je het oefenen van mediteren voortzetten in de doorgaande groep die ook op donderdagavond 20.30-22.00 u. gegeven wordt door onze ZEN leraar Maurits Hogo Dienske.